Zelenina

Zelenina vhodná pro králíčky

Zelené krmení, tedy zelenina, bylinky, listí a větvičky, by mělo tvořit přibližně 12-15% jídelníčku králíčka, z toho 3/4 tvoří listí a větvičky, listová zelenina a bylinky. Zbývající část - plodová, kořenová a košťálová zelenina - tvoří spíše doplněk a podáváme ji v omezeném množství (vyšší obsah sacharidů, může nadýmat).

Ideální množství zeleného krmení se uvádí 1 hrnek zeleniny na 1 kg váhy králíčka, množství rozdělit na 2 a více dávek denně.

Dospělý králíček by měl mít denně 3-6 různých druhů zeleného krmení, zachovejte pestrost a různé druhy zeleniny střídejte.

Zelené krmení může být čerstvé i sušené, čerstvé preferujeme kvůli obsahu vody, vitamínů a enzymů.

Zeleninu není třeba nijak krájet na menší kousky, nechte ušáky ať si s tím pohrají a taky trochu hlodají :)
(králíčkům bez předních zoubků kořenovou zeleninu nastrouhejte)

• kupnou zeleninu z obchodu vždy důkladně omyjte, a je-li to je možné, zbavte slupky (možná rezidua pesticidů)
• se vším, co dostává králíček k jídlu poprvé, začínejte postupně, pomalu a po troškách
• někdy králíčkům všechno hned na poprvé nechutná, dejte jim čas, než ochutnají, zkuste jiný kousek nebo někdy později
• domácí zeleninu z čisté chemicky neošetřené zahrádky není nutné příliš umývat, stačí oklepat hlínu
• většinu zeleniny je možné nasušit na zimu, ideální pro sezónní přebytky, je možné nasušit jak listy tak plody, z kořenové zeleniny jsou skvělé pamlsky
• mokrá zelenina čerstvě umytá nevadí, naopak to bývá dobrý způsob, jak do králíčka dostat více tekutin v případě dehydratace (problém je zapařená tráva a zelenina, pozor i na hnilobu a plísně)
• pokud je zelenina zvadlá, můžeme ji "oživit" namočením do vody, např. ustřihnout zaschlé konce natí a na hodinku dát do sklenice s vodou, je ale spousta králíčků, kteří zvadlejší zeleninu preferují
• zeleninu z lednice nechejte chvíli ohřát v pokojové teplotě
• zelenina mi mnohem déle vydrží v ledničce v krabičkách, které mají dole mřížku, třeba Lock&Lock HPL844, zelenina tak neleží ve vodě a neuhnívá
• do krabiček dávám zeleninu co nejčerstvější, umytou a okapanou, zbavenou slupky
• bio zelenina vydrží ze zkušeností mnohem déle
Nutriční hodnoty jsou převážně z údaju USDA, případně průměrná hodnota z nalezených hodnot z více zdrojů. Různé zdroje těchto hodnot se občas velmi liší, i jednotlivé kusy zeleniny mohou mít obsah vitamínů a minerálů různý, a to hlavně v závislosti na způsobu pěstování, hnojení apod., obecně mají rychlené druhy zeleniny ze skleníků v supermarketech vyšší obsah dusičnanů a nižší obsah živin a prospěšných látek než bio a domácí.
Nutriční hodnoty jsou uvedené na 100g čerstvé potraviny, pokud se jedná o sušenou, je to uvedeno. Uvedená vláknina je celková vláknina, tedy rozpustná i nerozpustná (hrubá) dohromady, cukrem jsou míněné jednoduché cukry (monosacharidy a disacharidy)
Calcium - vápník - tato ikona označuje zeleninu s vyšším obsahem vápníku. U králíčků s ledvinovými kameny a problémy s ledvinami podáváme přiměřeně, nicméně platí především pro sušený stav, kde koncentrace vápníku vzhledem k váze, a tedy obsahu vody, roste (bude popsáno v článku o vápníku). Vyšší obsah vápníku je vhodný pro mladé králíčky.
Ca = vápník P = fosfor Mg = hořčík Fe = železo K = draslík Na = sodík

Listová a košťálová zelenina

listová zelenina je skvělým doplňkem denního jídelníčku
u košťálové zeleniny opatrně při prvním uvedení do jídelníčku (začít podávat po malém množství), u králíčků s citlivým zažíváním, může nadýmat

Řapíkatý celer
i když pro králíčky velmi dobrý, kupný z marketu má bohužel nejvíc(!) reziduí pesticidů ze všech druhů zeleniny
16 kcal | Bílk. 0.7 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 1.6 g | Cukr 1.8 g
Vit.: A 449 UI | C 3 mg | E 0.3 mg | K 29.3 μg | B9 36 μg
Miner. [mg]: Ca 40 - P 24 - Mg 11 - Fe 0.2 - K 260 - Na 80
Květák
podáváme listy i bílou část (květenství), vhodné jsou i jiné kultivary a barevné variace (fialový, žlutý, romanesco...), nedáváme košťál (hodně dusičnanů), může nadýmat
25 kcal | Bílk. 2 g | Tuk 0.1 g | Vláknina 2.5 g | Cukr 2.5 g
Vit.: A 13 UI | C 46 mg | E 0.1 mg | K 16 μg | B9 57 μg
Miner. [mg]: Ca 22 - P 44 - Mg 15 - Fe 0.4 - K 303 - Na 30
Brokolice
vhodný je květ i listy, nedáváme košťál (hodně dusičnanů), může nadýmat, vysoký obsah vitamínu C
16 kcal | Bílk. 2.8 g | Tuk 0.4 g | Vláknina 2.6 g | Cukr 1.7 g
Vit.: A 623 UI | C 89 mg | E 0.8 mg | K 102 μg | B9 63 μg
Miner. [mg]: Ca 47 - P 66 - Mg 21 - Fe 0.7 - K 316 - Na 33
Kedlubna
vhodné zejména listy ale občas i bulva, zvykejte na ni králíčka postupně, může nadýmat
27 kcal | Bílk. 1.7 g | Tuk 0.1 g | Vláknina 3.6 g | Cukr 2.6 g
Vit.: A 36 UI | C 62 mg | E 0.5 mg | K 0.1 μg | B9 16 μg
Miner. [mg]: Ca 24 - P 46 - Mg 19 - Fe 0.4 - K 350 - Na 20
Fenykl
vhodná nať i bulva, vhodný při nadmutí a problémech s trávením (především nať), uvedné hodnoty jsou k bulvě
27 kcal | Bílk. 1.3 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 3.1 g | Cukr 3 g
Vit.: A 963 UI | C 12 mg | E 0.6 mg | K 62 μg | B9 27 μg
Miner. [mg]: Ca 40 - P 44 - Mg 15 - Fe 0.4 - K 404 - Na 52
Zelí
uvést do jídelníčku pomalu po kouskách, může nadýmat
25 kcal | Bílk. 1.3 g | Tuk 0.1 g | Vláknina 2.5 g | Cukr 3.2 g
Vit.: A 98 UI | C 36.6 mg | E 0.2 mg | K 76 μg | B9 43 μg
Miner. [mg]: Ca 40 - P 26 - Mg 12 - Fe 0.5 - K 170 - Na 12
Zelí pekingské
vhodné v přiměřeném množství
16 kcal | Bílk. 1.2 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 1.2 g | Cukr 1.4 g
Vit.: A 318 UI | C 27 mg | E 0.1 mg | K 42 μg | B9 79 μg
Miner. [mg]: Ca 77 - P 29 - Mg 13 - Fe 0.3 - K 238 - Na 9
Zelí čínské - Pak Choi
vhodné v přiměřeném množství, vyšší obsah vápníku
13 kcal | Bílk. 1.5 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 1 g | Cukr 1.2 g
Vit.: A 4468 UI | C 45 mg | E 0.1 mg | K 45.5 μg | B9 66 μg
Miner. [mg]: Ca 105 - P 37 - Mg 19 - Fe 0.8 - K 252 - Na 65
Kapusta hlávková
vhodné v přiměřeném množství
27 kcal | Bílk. 2 g | Tuk 0.1 g | Vláknina 3.1 g | Cukr 2.3 g
Vit.: A 1000 UI | C 31 mg | E 0.2 mg | K 68.8 μg | B9 80 μg
Miner. [mg]: Ca 35 - P 42 - Mg 28 - Fe 0.4 - K 230 - Na 28
Kapusta kadeřavá - Kadeřávek
vysoký obsah vápníku, železa a vit. C, vhodné v přiměřeném množství
42 kcal | Bílk. 2.8 g | Tuk 0.6 g | Vláknina 1.7 g | Cukr ? g
Vit.: A 3100 UI | C 130 mg | E 0.2 mg | K 68 μg | B9 80 μg
Miner. [mg]: Ca 205 - P 62 - Mg 88 - Fe 3 - K 450 - Na 70
Růžičková kapusta
vhodné i listy, v přiměřeném množství
43 kcal | Bílk. 3.4 g | Tuk 0.3 g | Vláknina 3.8 g | Cukr 2.2 g
Vit.: A 754 UI | C 85 mg | E 0.9 mg | K 177 μg | B9 61 μg
Miner. [mg]: Ca 42 - P 69 - Mg 23 - Fe 1.4 - K 389 - Na 25
Chřest
vhodný spíše občas v malém množství, močopudný
20 kcal | Bílk. 2.2 g | Tuk 0.1 g | Vláknina 2.1 g | Cukr 1.9 g
Vit.: A 756 UI | C 5.6 mg | E 1.1 mg | K 41.6 μg | B9 52 μg
Miner. [mg]: Ca 24 - P 52 - Mg 14 - Fe 2.1 - K 202 - Na 2
Špenát
vhodný spíš jen občas, vyšší obsah kys. šťavelové (šťavelany, oxaláty, nevhodnost sporná)
23 kcal | Bílk. 2.9 g | Tuk 0.4 g | Vláknina 2.2 g | Cukr 0.4 g
Vit.: A 9376 UI | C 28 mg | E 2 mg | K 483 μg | B9 194 μg
Miner. [mg]: Ca 114 - P 49 - Mg 79 - Fe 2.7 - K 558 - Na 79
Mangold
vhodné v přiměřeném množství, hodně sodíku
19 kcal | Bílk. 1.8 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 1.6 g | Cukr 1.1 g
Vit.: A 6116 UI | C 30 mg | E 1.9 mg | K 830 μg | B9 14 μg
Miner. [mg]: Ca 51 - P 46 - Mg 81 - Fe 1.8 - K 379 - Na 213

Saláty

obecné pravidlo pro saláty - čím zelenější, tím lepší, neboť obsahují více živin (např. římský salát)
světlé druhy jako je salát ledový obsahují minimum živin a samou vodu, mohou snadněji způsobit průjem
výrazný bílý střed z listů vykrojíme (tzv. centrální listový nerv, nejvyšší koncentrace dusičnanů)

Římský salát
vhodný a oblíbený
17 kcal | Bílk. 1.2 g | Tuk 0.3 g | Vláknina 2.1 g | Cukr 1.2 g
Vit.: A 8711 UI | C 24 mg | E 0.1 mg | K 103 μg | B9 163 μg
Miner. [mg]: Ca 33 - P 30 - Mg 14 - Fe 1 - K 247 - Na 8
Salát Little Gem
menší verze římského salátu
Rukola
vysoký obsah vápníku
25 kcal | Bílk. 2.6 g | Tuk 0.7 g | Vláknina 1.6 g | Cukr 2.1 g
Vit.: A 2373 UI | C 15 mg | E 0.4 mg | K 109 μg | B9 97 μg
Miner. [mg]: Ca 160 - P 52 - Mg 47 - Fe 1.5 - K 369 - Na 27
Salát hlávkový
vhodný
13 kcal | Bílk. 1.3 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 1.1 g | Cukr 0.9 g
Vit.: A 3312 UI | C 3.7 mg | E 0.2 mg | K 102 μg | B9 73 μg
Miner. [mg]: Ca 35 - P 33 - Mg 13 - Fe 1.2 - K 238 - Na 5
Salát ledový
jeho podávání je velmi sporné a spíše nevhodné, miminum živin, obsah vody 95,6%, může být vhodný při doplnění tekutin, ale ne ke každodennímu podávání, nadměrné množství může způsobit průjem
14 kcal | Bílk. 0.9 g | Tuk 0.1 g | Vláknina 1.4 g | Cukr 2 g
Vit.: A 502 UI | C 2.8 mg | E 0.2 mg | K 24 μg | B9 29 μg
Miner. [mg]: Ca 18 - P 20 - Mg 7 - Fe 0.4 - K 141 - Na 10
Polníček (Kozlíček polní)
vhodný
21 kcal | Bílk. 2 g | Tuk 0.4 g | Vláknina ? g | Cukr ? g
Vit.: A 7092 UI | C 38 mg | E ? mg | K ? μg | B9 14 μg
Miner. [mg]: Ca 38 - P 53 - Mg 13 - Fe 2 - K 459 - Na 4
Čekanka, čekankové puky
vhodné
18 kcal | Bílk. 1 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 2 g | Cukr 1.5 g
Vit.: A 29 UI | C 3 mg | E ? mg | K ? μg | B9 35 μg
Miner. [mg]: Ca 19 - P 29 - Mg 10 - Fe 0.3 - K 212 - Na 4
Endivie, escarole, štěrbák
pochází z planého druhu čekanky, vhodný v přiměřeném množství
13 kcal | Bílk. 1.3 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 3 g | Cukr ? g
Vit.: A 2167 UI | C 6.5 mg | E 0.5 mg | K ? μg | B9 142 μg
Miner. [mg]: Ca 52 - P 28 - Mg 15 - Fe 0.8 - K 314 - Na 22
Endivie kadeřavá, frisee, čekanka kadeřavá 
pochází z planého druhu čekanky, vhodný v přiměřeném množství, vhodné jsou i další podobné odrůdy (radicchio atd.)
18 kcal | Bílk. 1.3 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 1 g | Cukr ? g
Vit.: A ? UI | C 13 mg | E ? mg | K ? μg | B9 142 μg
Miner. [mg]: Ca 52 - P 28 - Mg 15 - Fe 0.8 - K 314 - Na 22
Lollo Biondo, Lollo Rosso
vhodný
16 kcal | Bílk. 1 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 1 g | Cukr 0.5 g
Vit.: A 7493 UI | C 3.7 mg | E 0.2 mg | K 140 μg | B9 36 μg
Miner. [mg]: Ca 33 - P 28 - Mg 12 - Fe 1.2 - K 245 - Na 20

 

Plodová a kořenová zelenina

většinou se jedná o sladkou nebo vodnatou zeleninu, podáváme menší množství občas na chuť jako pamlsek
nenahrazujte tedy touto zeleninou listí a listovou zeleninu
kořenová i plodová zelenina je výborná jako domácí pamlsek, návod na sušení tady - zdravá náhrada nevhodnýych komerčních pamlsků

Okurka
vhodná k doplnění tekutin, jinak nemá přiliš velkou výživovou hodnotu, velký obsah vody může někdy vadit, u chemicky neošetřené okurky je možné podávat pouze slupky, je oblíbená i sušená
15 kcal | Bílk. 0.7 g | Tuk 0.1 g | Vláknina 0.5 g | Cukr 1.7 g
Vit.: A 105 UI | C 2.8 mg | E 0.1 mg | K 16 μg | B9 7 μg
Miner. [mg]: Ca 16 - P 24 - Mg 13 - Fe 0.3 - K 147 - Na 2
Cukina (cuketa)
vhodné v přiměřeném množství
18 kcal | Bílk. 2 g | Tuk 0.4 g | Vláknina 1.1 g | Cukr 2.5 g
Vit.: A 490 UI | C 22 mg | E ? mg | K ? μg | B9 20 μg
Miner. [mg]: Ca 26 - P 48 - Mg 24 - Fe 0.8 - K 459 - Na 3
Rajčata
zralé plody vhodné v přiměřeném množství, nikdy nedávat zelené části, obsahují jedovatý tomatin (příbuzný solaninu) (listy, stopky, nezralá rajčata a květy)
18 kcal | Bílk. 0.9 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 1.2 g | Cukr 2.6 g
Vit.: A 833 UI | C 12.7 mg | E 0.5 mg | K 7.9 μg | B9 15 μg
Miner. [mg]: Ca 10 - P 24 - Mg 11 - Fe 0.3 - K 237 - Na 5
Paprika
plody v přiměřeném množství (hodnoty jsou pro papriku červenou), nedáváme zelené částy (obsahují glykoalkaloidy, např. solanin)
31 kcal | Bílk. 1 g | Tuk 0.3 g | Vláknina 2.1 g | Cukr 4.2 g
Vit.: A 3131 UI | C 128 mg | E 1.6 mg | K 4.9 μg | B9 46 μg
Miner. [mg]: Ca 7 - P 26 - Mg 12 - Fe 0.4 - K 211 - Na 4
Mrkev
vhodná občas jako pamlsek - obsahuje hodně cukru, střídejte s ostaní kořenovou zeleninou, vhodná i nať
41 kcal | Bílk. 0.9 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 2.8 g | Cukr 6.1 g
Vit.: A 16705 UI | C 6 mg | E 0.7 mg | K 13 μg | B9 19 μg
Miner. [mg]: Ca 33 - P 35 - Mg 12 - Fe 0.3 - K 320 - Na 69
Petržel
vhodná občas jako pamlsek, dobrá alternativa k mrkvi, jelikož má trošku menší obsah cukru, kořenovou zeleninu tedy střídejte, vhodná i nať
54 kcal | Bílk. 2.5 g | Tuk 0.5 g | Vláknina 4.2 g | Cukr 4.9 g
Vit.: A ? UI | C 41 mg | E 1.7 mg | K ? μg | B9 180 μg
Miner. [mg]: Ca 58 - P 74 - Mg 38 - Fe 1.2 - K 562 - Na 22
Celer (bulvový)
vhodný v přiměřeném množství, dobrá alternativa k mrkvi, jelikož má menší obsah cukru, kořenovou zeleninu tedy střídejte, vhodná i nať
42 kcal | Bílk. 1.5 g | Tuk 0.3 g | Vláknina 1.8 g | Cukr 1.6 g
Vit.: A ? UI | C 8 mg | E 0.4 mg | K 41 μg | B9 8 μg
Miner. [mg]: Ca 41 - P 89 - Mg 20 - Fe 0.7 - K 371 - Na 60
Pastiňák
podobný petželi
69 kcal | Bílk. 1.6 g | Tuk 0.4 g | Vláknina 4.7 g | Cukr 4.8 g
Vit.: A ? UI | C 12 mg | E 1.5 mg | K 22.5 μg | B9 67 μg
Miner. [mg]: Ca 50 - P 82 - Mg 29 - Fe 0.6 - K 375 - Na 8
Červená řepa
vhodná v přiměřeném množství, hodně cukru, listy obsahují kys. šťavelovou (nevhodnost sporná), podávat tedy v malém množství a jen mladší listy, starší listy nedávat vůbec, bulva je ideální sušená jako pamlsek
43 kcal | Bílk. 1.6 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 2.8 g | Cukr 6.8 g
Vit.: A 33 UI | C 4.9 mg | E 0 mg | K 0.2 μg | B9 109 μg
Miner. [mg]: Ca 16 - P 40 - Mg 23 - Fe 0.8 - K 325 - Na 78
Topinambur
mohou hlízy i celou rostlinku, hlízy v přiměřeném množství, velký obsah cukru, bohaté na inulin; stonky jsou skvělé na hlodání i v sušeném stavu
73 kcal | Bílk. 2 g | Tuk 0.3 g | Vláknina 2 g | Cukr 10 g
Vit.: A 20 UI | C 5 mg | E 0.2 mg | K 0.1 μg | B9 13 μg
Miner. [mg]: Ca 21 - P 78 - Mg 17 - Fe 2 - K 429 - Na 4
Tuřín, Brukev řepka tuřín, kolník
kromě kořene mohou i listy
27 kcal | Bílk. 0.8 g | Tuk 0.1 g | Vláknina 2 g | Cukr 3.8 g
Vit.: A 0 UI | C 18 mg | E 0.03 mg | K 0.01 μg | B9 17 μg
Miner. [mg]: Ca 40 - P 39 - Mg 9 - Fe 0.4 - K 237 - Na 67
Ředkvička
listy jsou vhodnější a oblíbené, samotný kořen ve velmi omezeném množství nebo raději vůbec, často ani nechutná; uvedené hodnoty se vztahuji ke kořenu; ředkvička roste rychle, můžete sadit i doma do truhlíků
16 kcal | Bílk. 0.7 g | Tuk 0.1 g | Vláknina 1.6 g | Cukr 1.9 g
Vit.: A 7 UI | C 14.8 mg | E 0 mg | K 1.3 μg | B9 25 μg
Miner. [mg]: Ca 25 - P 20 - Mg 10 - Fe 0.3 - K 233 - Na 39
Daikon, ředkev setá bílá
listy jsou velmi vhodné, kořen v omezeném množství, uvedené hodnoty se vztahuji ke kořenu
16 kcal | Bílk. 0.8 g | Tuk 0.1 g | Vláknina 1.5 g | Cukr 2.5 g
Vit.: A 0 UI | C 23 mg | E ? mg | K ? μg | B9 21 μg
Miner. [mg]: Ca 27 - P 25 - Mg 13 - Fe 0.6 - K 253 - Na 19
Vodnice, vodnice japonská, ředkev vodnice
listy jsou velmi vhodné, kořen v omezeném množství
Meloun vodní
vhodný jako pamlsek v omezeném množství, velký obsah cukru a vody
34 kcal | Bílk. 0.6 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 0.4 g | Cukr 6.9 g
Vit.: A 7 UI | C 14.8 mg | E 0 mg | K 1.3 μg | B9 25 μg
Miner. [mg]: Ca 7 - P 11 - Mg 10 - Fe 0.2 - K 112 - Na 1
Dýně
vhodná jako pamlsek v omezeném množství
22 kcal | Bílk. 0.6 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 0.8 g | Cukr 2.7 g
Vit.: A 8513 UI | C 9 mg | E 1 mg | K 1.1 μg | B9 16 μg
Miner. [mg]: Ca 21 - P 35 - Mg 11 - Fe 0.4 - K 290 - Na 1.5
Hrách, hrášek
hrachové lusky i listy, je možné i nasušit, mohou i kuličky čerstvého hrášku občas jako pamlsek, sušený hrách ani hrachové vločky nedávat, vysoký obsah fosforu (hodnoty pro kuličky čerstvého hrášku)
69 kcal | Bílk. 5.2 g | Tuk 0.4 g | Vláknina 4.9 g | Cukr 5.6 g
Vit.: A 765 UI | C 40 mg | E 0.13 mg | K 25 μg | B9 65 μg
Miner. [mg]: Ca 40 - P 108 - Mg 30 - Fe 1.3 - K 217 - Na 5
Zelené fazolky
vhodné v přiměřeném množství, nezaměnit s nevhodnými klasickými fazolemi
31 kcal | Bílk. 1.9 g | Tuk 0.2 g | Vláknina 3 g | Cukr 2.5 g
Vit.: A 690 UI | C 15 mg | E 0.4 mg | K 43 μg | B9 36 μg
Miner. [mg]: Ca 48 - P 38 - Mg 21 - Fe 1 - K 224 - Na 3.8
Lilek (?)
vhodnost lilku je nejasná, převažuje názor o vhodnosti plodů ale nevhodnosti listů (jako u příbuzného rajčete, obsah solaninu), některé zdroje však ani plod nedoporučují nebo jej vůbec neuvádí
22 kcal | Bílk. 0.9 g | Tuk 0.1 g | Vláknina 2.5 g | Cukr 3.2 g
Vit.: A 23 UI | C 2 mg | E 0.3 mg | K 3.5 μg | B9 24 μg
Miner. [mg]: Ca 8 - P 30 - Mg 10 - Fe 0.4 - K 240 - Na 3

 

Mladý ječmen a pšenice, Klíčky

Mladý ječmen a pšenice
Mladý ječmen a pšenice jsou ideálním zdrojem čerstvého zeleného zvláště v zimním období. Snadno je vypěstujete doma, cca 10 cm travička vyroste už během jednoho týdne, můžete ji sestřihnout nůžkami a nabídnout králíčkům. Pšenice bývá oblíbenější, je sladší.

Semínka pšenice a ječmene koupíte v marketech (jarní/velikonoční osení), ve zverimexech nebo zdravé výživě i marketech, jen ne všechny dobře klíčí, je třeba vyzkoušet. Před zasazením nechte přes noc namočené ve vodě.

Během pěstování pozor na vznik plísní, pěstujte v dobře větraném prostoru. Pěstovat lze i pouze ve vodě, resp. vzduchu a pouze proplachovat, spousta chovatelů pak podává i včetně spodní části (zbytku semínek a kořínků), toto pěstování je ale mnohem náchylnější na plísně (návod připravuji).
Naklíčené semínka, klíčky - řeřicha, vojtěška (alfalfa), ředkvička, brokolice, kadeřávek, mungo, hrášek, čočka...
Některé zdroje uvádí vhodnost podání i mladých klíčků, názory se liší, zvlášť co se týče luštěnin. Pozor během klíčení na vznik plísní a hniloby, doporučuji proto podávat spíše jen vzrostlé čisté zelené části.
I bakterie běžně vyskytující se na semínkách se během klíčení mohou přemnožit (Salmonella, Listeria, and E. coli.), před podáním celých klíčků je důkladně omyjte.

Nevhodná zelenina

Brambory
brambory ani slupky nepodáváme, obsahují hodně škrobu (11-18%), slupky hodně solaninu, slupky z kupných brambor jsou chemicky ošetřené proti klíčení - tzv. retardanty (v ČR pouze chemické na bázi chlorprophanu a prophanu, používají se ve formě poprachu, zmlžení či teplého aerosolu)
Kukuřice
nadměrný obsah škrobu (70-85%), vysoký obsah fosforu
králící neumí trávit slupky zrn, hrozí velké riziko ucpání tenkého střeva
nevhodná jak čerstvá tak sušená, nevhodné jsou i často používané kukuřičné vločky v levných krmivech, pozor i na velký obsah kukuřice v některých pamlscích
Cibule
cibule a česnek by se neměly králíčkům podávat, mohou mít imunosupresivní efekt a mohou způsobit anafylaktickou reakci
Česnek
cibule a česnek by se neměly králíčkům podávat, mohou mít imunosupresivní efekt a mohou způsobit anafylaktickou reakci
Pór, pórek
nevhodný, stejně jako ciblue
Reveň kadeřavá, Rebarbora
nevhodné
Bambusové výhonky
nevhodné
Fazole
veškeré fazole jsou nevhodné, platíi i fazolové vločky obsažené v různých levných podřadných krmivech, směskách a pamlscích
vhodné jsou pouze zelené fazolky
Houby, žampiony
všechny zdroje informaci se shoduji na tom, že houby nejsou pro králičky vhodné

 

Další druhy budou postupně doplňovány. Našli jste na stránce chybu? máte informace k doplnění? napište